Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hírlevél

 Hulladékgazdálkodásról Online

 

Tájékoztató a hulladékgazdálkodási mintaprojekt elképzeléseiről és eredményeiről

 

A mintaprojekt legfontosabb célkitűzése megteremteni egy olyan web-alapú platformot, amellyel a Miskolci Egyetem, ill. a Műszaki Földtudományi Kar hulladékgazdálkodásban meglévő és folytonosan fejlődő tudásbázisa folyamatosan és hatékonyan hasznosul. A megcélzott csoportok az egyetemi, szakmérnöki, stb. hallgatóság, a szakmai és tudományos közösség, az ipari vállalatok és a szakembereik.

A projekt két meghatározó részvevője a ME MFK Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet és a Környezetgazdálkodási Intézet. A két intézet oktatói és kutató a projekt keretében vállalták, hogy az általuk felhalmozott szakmai ismeretanyagot a projektben szabályozott csatornákon hozzáférhetővé teszik a hulladékgazdálkodással foglalkozó szakmai közvélemény számára. 

A tudástranszferbe bevont kutatási, szakértői, műszaki fejlesztési területek (=tudásbázis)közül hangsúlyos szerepet kapnak az intelligens hulladékáram-szabályozása, elsősorban a háztartási és háztartási hulladékhoz hasonló ipari, valamint építési hulladékok terén; a maradék-hulladékok veszélyességének csökkentése és hasznosítása.

 

A projekt legfontosabb tevékenységei

 

a) Digitális szakértői adatbázis felépítése: Az intézményben oktató, kutató kollégák összegyűjtik a rendelkezésre álló tananyagokat, szakcikkeket, szabványokat, segédleteket és egységes digitális formában összeállítva, harmonizálva, digitális állományokba rendezik.

b) HULLADEK ONLINE.HUszakmai e-folyóirat beindítása

Bár magyar nyelven is léteznek hulladékgazdálkodással foglalkozó folyóiratok, a szakma joggal tart igényt egy olyan folyóiratra, amely dinamikusan és szakmai-tudományos szempontból igényesen reagál az újonnan felmerülő szakmai kérdésekre és kihívásokra, amelyből a szakmai közvélemény piacképes technológiákat és a legújabb fejlesztéseket is értékeléssel ismerheti meg. Az új e-folyóirat elsősorban magyar nyelven jelenik meg, a hazai szakmai közvélemény elérését célozza meg, de helyet ad rangos idegen nyelvű publikációknak is, ilyen módon a hazai szakemberek mellett külső szerzők is bekapcsolódnak a digitális tartalom alakításába. 

 

c) Kliens-szerver alapú programok fejlesztése

Az intézet kutatói a jövő évre ígérik a web-alapú alkalmazások fejlesztését, amellyel hulladékáramok optimalizálását és válogató művek méretezését oldhatják meg a távoli felhasználók. A projekt keretében egy korlátozott hozzáférésű változat lesz elérhető. 

 

e) Digitális tananyagfejlesztés

Részben a fentebb ismertetett digitális tartalomra építve, részben újabb ismeretek beillesztésével új tanagyagok kidolgozását vállalta a projekt. A Hulladékgazdálkodáscímű tananyag több célt szolgál majd: 

  1. szakmai szakkönyvként szolgál gyakorló szakembereknek, 
  2. mérnök-továbbképzések tananyagaként használható,
  3. A nappali tagozatos képzésben is felhasználható.

 

f) Internetes platform kialakítása

Valamennyi, a fentiek alapján összeállított és fejlesztett digitális tartalom a projekt portálján keresztül lesz elérhető a www.hulladekonline.hu címen. Mivel az anyag nem csak egy célcsoportnak kerül kialakításra, annak tartalmát több csatornán, eltérő tartalommal, más-más hozzáférési feltételekkel és hozzáférési szintekkel tesszük elérhetővé. 

 

g) Levelezőlista

Az internetes rendszer fontos eleme a levelezőlista. A spontán szerveződő, de moderált levelezőlista a projekt eredményességének egyik közvetlen indikátora lesz. Amennyiben a célközönségek igényeit kielégíti a honlap tartalma és a közlés csatornái, úgy a honlap felhasználói és szerkesztői között kialakulhat egy szakmai konzultáció, aminek a konzorcium értelemszerűen kész teret adni. 

 

A digitális ismeretanyag és a portál koncepcióját mutatjuk be az alábbi ábrán.

Ha ellátogat a projekt honlapjára hasznos szakmai információkkal gazdagodhat és tanúja lehet a portál dinamikus fejlődősének. Észrevételeit és véleményét szívesen fogadjuk a www.hulladekonline.hu lapon keresztül.